Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pyrotechnik: Výbuchům někdo pomohl!

Zlín - Podle Jiřího Lačňáka, který vede tým policejních pyrotechniků pracujících v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, je vysoce nepravděpodobné, že oba sklady vybuchly samy od sebe. "Pokud je vše ve stavu, jak má být, tak samovolný výbuch nehrozí," řekl dnes Lačňák ČTK. Policie události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

 

"Každý kus munice má svůj obalový materiál, dřevěné bedny, které mají výztuže, fixační body a tak dále," vysvětlil pyrotechnik. Samovolný výbuch by podle něj hrozil v případě, že by s municí někdo zacházel nevhodným způsobem, pokud by z nějakého důvodu selhaly obalové materiály nebo pokud by na munici nastaly nějaké změny. "To ale není obvyklé vzhledem k tomu, že vojenská munice je vyráběna na dlouhé období a měla by být relativně bezpečná na manipulaci," dodal Lačňák.

 

První sklad s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října. Zahynuli při něm dva zaměstnanci ostravské společnosti Imex Group, která si sklad pronajímala. Pyrotechnici ukončili čištění areálu po tomto výbuchu posledního listopadu a mělo se začít s odvozem zbylé munice. Ve středu 3. prosince však vybuchl další sklad stejné firmy s téměř 13 tunami výbušnin, což vše vrátilo na začátek.

Pyrotechnici nyní čekají, až uplyne devět dnů bez výbuchu, poté budou moci začít připravovat areál na odvoz munice. Výbuch se z areálu neozval čtvrtou noc za sebou. Pokud se nestane něco neočekávaného, rozhodne odborné pyrotechnické konzilium o dalším postupu v pondělí 15. prosince.

Podle Lačňáka byla po sobotním zákroku, kdy pyrotechnici odstraňovali ze střechy sousedního skladu dělostřelecký granát, jenž odlétl z vybuchlého skladu číslo 12, dokončena základní kontrola objektů a jejich střech. Pyrotechniky opět čeká průzkum a čištění všech komunikací a jejich okolí i samotných budov v areálu od rozházené munice. Materiál, který najdou, bude shromažďován. Nebezpečný pyrotechnici zlikvidují na místě, zbytek odvezou.

Lačňák uvedl, že pyrotechnici se v areálu, který kvůli množství rozházené nevybuchlé munice připomíná minové pole, pohybují v minimálním počtu. Důvodem je jejich bezpečnost. "Místo pro další pyrotechnické týmy není, ohrožovaly by se navzájem. Navýšení počtu pyrotechniků nemá opodstatnění a bylo by přílišným rizikem," řekl Lačňák. Podle policie by odvoz munice z areálu, kde je jí asi 7000 tun, mohl začít nejdříve koncem prosince.

tiskovaagentura.czechian.net