Jdi na obsah Jdi na menu
 


SPOLEČNOST

Příspěvky

Demokracie a střední třída

3. 8. 2014

Míra demokracie vždy závisela na existenci střední skupiny obyvatel. I za feudalismu to byla malá šlechta, která byla svobodná, měla jakási práva a zasahovala v zemském sněmu ve prospěch těch menších, nedovolila úplnou zvůli mocných. Šance na demokracii se zvýšila, jakmile se sedláci zbavili nevolnictví. Střední stav chtěl potom podíl na moci. Sebemenší odvar demokracie není možný v proletářském státě, komunistické představy, že dělnická třída bude vládnout bez nezávislých prostředků jednotlivců, je utopie.

 

Václav prokůpek: Jen pár slov o Hippokratovi

3. 8. 2014

Největším lékařem antického Řecka a zřejmě i celého období starověku byl Hippokrates. Je ovšem potřeba říci, že se jednalo o Hippokrata druhého, jenž žil v letech 460 – 377 před naším letopočtem. Neboť na řeckém poloostrově působilo celkem sedm lékařů tohoto jména.

 

Václav Prokůpek: Etický kodex novináře

3. 8. 2014

 

Účast ve vojenském konfliktu ho poznamenala na celý život

1. 8. 2014

Pavel F. pochází z Berouna. Jeho život se v ledasčem liší od jiných, neboť se zúčastnil dvou válečných misí v Jugoslávii. Prožil toho spoustu. Byl svědkem scény, kdy český voják klečel před srbskými ozbrojenci a prosil o milost. Kolem hlavy mu svištěli kulky a on, jako člen mírové jednotky se nemohl bránit.

 

Alois Mach (Hnutí Zelení): Černý dým

1. 8. 2014

Opět jsme se přiblížili o kousek blíže ke skutečné Evropě. Napříště bude moci být černý a zdraví nebezpečný dým pokutován stejně, jako používání rámusících sekaček a cirkulárek o nedělích. Namísto pálení listí bude možné listí kompostovat, ale teplo domova budeme potřebovat v každém případě.

 

Januš Adamus (Moravané): Pozdní obhajoba Gustáva Husáka!

30. 7. 2014

 V MF DNES jsme si mohli přečíst článek Vladimíra Kučery "Život (za) Gustáva Husáka, aneb, před deseti lety zemřel muž, který ztělesňoval krušné období našich dějin - normalizaci.

 

Ivan Grün: Hledat si zaměstnání stojí čas i peníze

30. 7. 2014

Pokud jste v několika posledních letech hledali zaměstnání, jistě potvrdíte, že najít si jenom trochu slušné místo, není vůbec jednoduché.

 

Václav Prokůpek: Konflikt ho poznamenal na celý život!

30. 7. 2014

 

Názor rozhněvaného občana

28. 7. 2014

 

Kdo a proč bere úplatky

28. 7. 2014