Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vábuchy a evakuace jako ve válce

V okolí muničního skladu u Vrbětic na Zlínsku žijí už několik týdnů lidé v pořádné nejistotě. V pátek dokonce policisté oznámili, že tam jde o život. Jenže u Vrbětic to není jediný muniční sklad v republice. V naší interaktivní mapě se podívejte, kde jsou další, zda to není právě u vás.

Už několik týdnů se v muničním skladu u Vrbětic ozývají výbuchy. Za poslední dobu už jde o druhé neřízené exploze. Dvě budovy s municí už jsou zničeny. Lidé v okolí obcí mají strach, navíc si stěžují, že nemají žádné informace.

Strach ovšem mají v souvislosti s vrbětickými sklady i lidé na jiných místech republiky. Protože sklady s municí jsou rozesety téměř po celé republice. Aktivních jich je deset, sedm z nich je armádních, tři jsou v soukromých rukách, dalších dvanáct armáda už nevyužívá. I když v poslední době se hovoří o znovuotevření muničních skladu v Květné na Svitavsku.

"Ve všech našich muničních skladech platí velmi přísná pravidla, která musí dodržovat stanovené alianční standardy. Armáda České republiky skladuje v souladu s bezpečnostními opatřeními ve svých skladech pouze munici, která je v bezvadném stavu, je v době technické životnosti, je bezpečná pro manipulaci a přepravu," uvádí tisková mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.