Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunální volby na Tachovsku: Političtí matadoři odcházejí, dokonce i Macák

Šest z jednapadesáti starostů v tachovském okrese už nebude v říjnových komunálních volbách obhajovat svoje posty. Dobrovolně se kandidatury vzdali a v komunální politice se jim nechce pokračovat.

Deník oslovil všechny současné starosty obcí a měst tachovského okresu, aby se jich zeptal, zda budou znovu kandidovat a za jakou politickou stranu či seskupení. Jsou mezi nimi i starostové dvou největších měst, Tachova a Stříbra.

„Že už nebudu v letošních volbách kandidovat, jsem se rozhodl dávno," sdělil tachovský starosta Ladislav Macák, který dovrší ve funkci čtvrté volební období a nekandiduje ani do zastupitelstva. „Je čas předat to někomu mladšímu, já si především chci užít důchodu," dodal. Podobné důvody vedly k rozhodnutí také stříbrského Bohuslava Červeného.

Po dvaceti letech v komunální politice odchází také starosta Přimdy Miloslav Kunt. Ten působí ve vedení města nepřetržitě od roku 1994. „Nejprve jsem byl tři volební období místostarostou, poté dvě volební období starostou," upřesnil Kunt Deníku.

Ten odchází, jak sám řekl, vzhledem ke svému věku. „Už je mi pětašedesát, chci odejít do důchodu a také si jej užít. Jak se říká, člověk má odejít v pravý čas," vyjádřil se starosta Přimdy.Na funkci starosty nebude kandidovat ani starosta Broumova Ondřej Liška. V jeho případě to není kvůli věku, je mu teprve pětatřicet. „Nekandiduji ani do zastupitelstva obce. Je to vyloženě z časových důvodů. Já kromě starostování ještě podnikám. I když jsem byl neuvolněným starostou, zjistil jsem, že obojí, podnikání a komunální politika, nejde moc skloubit," vysvětlil svoje rozhodnutí broumovský starosta.

O post starostky se nebude ucházet ani dosavadní starostka Dlouhého Újezdu Alena Kořínková a starosta Černošína Vladimír Turek, který se do funkce dostal teprve nedávno poté, co rezignoval Jan Grigar (Černošín vedli v tomto volebním období tři starostové, Miloslav Plincelner odstoupil v polovině období).

Nejdéle sloužící starostkou v okrese tak bude, pokud bude zvolena, Marie Čadková z Tisové, která už je ve funkci dvě desítky let.

                                                                     Tomáš Kohout