Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jste pro přijetí eura?

3. 1. 2014

Řada českých vtipů začíná slovy: „Mám pro Vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu.“ Já bych si dovolil říci, že mám pro Vás hned několik zpráv týkajících se ekonomiky ČR a EU, ale zatímco těch dobrých bude poskrovnu, těch špatných bude přibývat. Tak začněme těmi dobrými – do České republiky se chystá příval cizích řetězců. Podle sdělení zahraničních zdrojů se do ČR chystají například americké fast foody, známé německé pekárny nebo automaty na zlaté šperky z USA či australský kavárenský řetězec. Spotřebitelé by se tedy měli mít na pozoru, jelikož ceny spotřebního zboží půjdou pravděpodobně radikálně dolů. Navíc by se mohly v ČR objevit i nová pracovní místa. Obě zprávy by byly pro naši zemi vynikající, kdyby…

Čeští spotřebitelé šetří a mnohdy i proto, že zadluženost našich domácností stoupla na historické maximum. Navíc, řada českých, moravských a slezských středně velkých podniků, které se potýkají s existenčními problémy, asi příliš nepřivítají příval zahraniční konkurence a budou muset začít propouštět. Přitom podle údajů českého statistického úřadu (dále jen ČSÚ) bylo v září v ČR registrováno 8,5 procenta nezaměstnaných - se stále narůstajícím trendem. Výkon ekonomiky v ČR poklesl ve třetím čtvrtletí o 20 miliard českých korun oproti výkonu české ekonomiky ve stejném období roku minulého. Začal růst vývoz a české firmy se kvůli poklesu spotřeby na českém trhu začaly více orientovat na trhy zahraniční. Pozitivum recese je bezesporu v tom, že se letos minimálně o 8 procent zvýšil vývoz českých komodit. Negativem pak fakt, že jsme se nedokázali dostat na perspektivní a velké trhy, zatímco například maďarští a polští vývozci byli v tomto směru mnohem úspěšnější.

Nejhorší zprávou pro české občany, ekonomickou výkonnost země je meziroční pokles HDP o více jak 1,5 procenta, což znamená, že poklesly příjmy firem zaměstnávající občany této země. O deset procent kleslo v září stavebnictví. O 7,1 procenta poklesl v září tohoto roku průmysl a dokonce i dlouhodobě rostoucí zisky z automobilového průmyslu zaklopýtaly, bohužel jen v Evropě, jelikož celosvětová produkce aut naopak roste. Co to znamená v praxi. Lidé v ČR šetří a to i přesto, že hypotéky jsou na historickém minimu a mají dále klesat. Řada našich firem se bojí investovat, a tak na náš trh vtrhnou globální řetězce. Přiznám se, že nejsem příznivcem globalizace, ale jak ji zastavit a zachránit střední podnikatelský stav v ČR, nedokážou ani marxisté ba ani konzervativci. Ostatně, podívejte se na Čínu, Jižní Afriku, Zimbabwe či Velkou Británii nebo Lichtenštejnsko a přesvědčíte se o tom, že zásahy do fiskální politiky států či Evropské unie můžete dopady globalizace zmírnit, nikoliv ji ale zastavit.

Co vlastně drží českou ekonomiku nad vodou? Budete se divit, ale je to česká koruna. Přestože Česká národní banka  (dále jen ČNB) snížila úrokové sazby a díky výrazným intervencím právě ČNB.podražila česká koruna vůči euru, nad čím exportéři jásají a spotřebitelé i cestovatelé „nadávají“. Otázkou zůstává, zda byla tato intervence nutná, jelikož čeští exportéři nemají na perspektivních trzích prakticky co nabídnout.

Evropská unie se propadá, a to jak ekonomicky, tak i morálně, Španělsko, Portugalsko a Kypr žádá Evropskou komisi o finanční pomoc pro svoje banky. Řecko se topí v dluhové krizi a platí neuvěřitelnou daň za to, že zkreslilo údaje o výkonu své ekonomiky, aby uspěchalo vstup do eurozóny. Ostatně, cenu za tuto „Řeckou lež“ platí celá Evropa – Slovensko muselo dvakrát asanovat banky a v zemi se zvýšilo sociální napětí, nadějně se vyvíjející ekonomiky Irska, Estonska a Slovinska musela přijmout drastická opatření v úsporách energie, lidských zdrojů i pohonných hmot.

Česká republika se i přes velká opatření týkajících se především těch sociálně slabých a lidí s nižšími příjmy, ocitla ve zprávě Evropské komise jako problémová země, jejíž ekonomický trend je ze všech zemí neplatících eurem úplně nejhorší. Obnovení růstu ekonomiky si řada našich politiků, komentátorů a ekonomů představuje úplně jinak.

Faktem zůstává, že za dva roky by se světovým ekonomickým hegemonem měla stát Indie a předhonit tak i Japonsko či Čínu, která je největším věřitelem hegemona politického - USA. A co česká ekonomika? I pád na dno se dá zastavit!

Můj názor: Zastavme politiku zvyšování daní, růstu spotřebních cen. Naši diplomaté a obchodní zástupci v zemích, kde se rozbíhají perspektivní trhy, nechť začnou neprodleně jednat o vstupu našich vývozců na tyto trhy. Obnovme sociální bydlení a výstavbu bytů cenově dostupnějších středním vrstvám. Prostě nedělejme politiku a ekonomiku jen pro horních deset tisíc, ale pro deset miliónů. Ne, nemylte se, to nejsou socialistické myšlenky, to jsou myšlenky selského zdravého rozumu, které například za první Československé republiky hlásala jedna z nejpravicovějších stran – Agrární strana či levostředoví Národní socialisté. Je to prostě politika pro lidi, ekonomika pro podnikatele i jejich spotřebitele. Nepodléhejme přitom laciným receptům z dílny marxistických schizofreniků, že je potřeba zatočit s kapitálem, ba ani chemiků předělaných na ekonomy, že „Co jsme si prožrali, musíme nyní ušetřit“. Obojí je hloupost. Zájmy podnikatelské a spotřebitelské obce nemusí být v nesouladu, jak se nám snaží někteří pseudoekonomové namluvit. Ba naopak, spokojenost zaměstnavatelů by měla vést ke spokojenosti zaměstnanců a tedy všech občanů. Ne, to nejsou citace z neoliberálních, nemarxistických či post konzervativních hodnot. To je docela obyčejný názor člověka, který si uvědomil, že dějiny se vyvíjí, neztrácí přitom historickou paměť a věří ve shodu lidí, kteří to s naší zemí myslí dobře.

A na závěr ještě jednu dobrou zprávu – oficiální rada soudobých Mayů odvolala zprávu o konci světa. A tak nyní všichni můžeme přijmout svoji historickou odpovědnost za to, že této zemi nepřivodíme konec i bez Mayského kalendáře!

zdroj: ČSÚ, ČNB, EU.eu

                                                                        Václav Prokůpek

(autor dlouhodobě bojuje proti přijetí společné měny euro a za zachování české měny)